Hoe werkt een TomTom?


Een TomTom navigatiesysteem is een apparaat dat aan de hand van een GPS signaal zeer nauwkeurig zijn positie op de aarde kan bepalen. Door de TomTom kaarten die op een SD-geheugenkaart of interne harde schijf staan en in het navigatie systeem is gevoerd, weet het systeem waar op de weg hij zich bevindt, en welke weg moet worden ingeslagen om de opgegeven bestemming te bereiken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de werking van een TomTom.

Hoe werkt GPS?

GPS (Global Positioning System) is een systeem dat aan de hand van satellieten de plaats op aarde van de GPS ontvanger kan bepalen. GPS is ontwikkeld door en eigendom van de Amerikaanse overheid.

24 satellieten cirkelen in zes verschillende banen om de aarde heen. De satellieten zenden een signaal uit, welke de GPS ontvanger in de TomTom kan ontvangen. De signalen bevatten onder andere informatie over de hoogte, de richting en de snelheid van de satelliet. De GPS ontvanger ontvangt altijd signalen van minimaal 4 satellieten, en kan de afstand naar de satellieten bepalen. Door de afstanden naar de 4 satellieten en de gegevens die zij meesturen te analyseren, weet de GPS ontvanger zijn positie op aarde.

In 2014 wordt het Europese alternatief op GPS operationeel. Het systeem heet GALILEO, en zal zorgen voor een nog exactere plaatsbepaling, betere dekking en onafhankelijkheid van Amerika als het gaat om navigatie en plaatsbepaling.

TomTom Kaarten

Wanneer met behulp van GPS ontvanger de positie aarde is bepaald, moet deze informatie worden gekoppeld aan de digitale kaart die het navigatiesysteem bevat. Deze kan op een SD-geheugenkaart of een interne harde schijf staan. De kaarten van TomTom zijn gebaseerd op de digitale kaarten die TeleAtlas ontwikkelt en bijhoudt aan de hand van onder andere satellietbeelden en zogenaamde Mobile Mapping voertuigen. De TomTom software legt vervolgens de link tussen positie en kaart, waardoor het TomTom navigatiesysteem weet waar op de kaart de auto zich bevindt.

Het bepalen van de snelste weg

Door informatie over de wegen tussen de huidige positie en de ingevoerde bestemming, waaronder maximum snelheden, kan de TomTom bepalen welke weg de automobilist het snelst naar de bestemming brengt.

Om niet alleen met ‘vaste’ maar ook met variabele gegevens rekening te houden, kan de snelste weg nog beter worden bepaald. Hiervoor biedt TomTom het RDS-TMC (Radio Data System-Traffic Message Channel) systeem. Hiermee ontvangen TomTom navigatiesystemen realtime verkeersinformatie, zodat rekening kan worden gehouden met wegwerkzaamheden, drukte en files.